Informatiefolder PVA 

Facebook PVA

Startpagina       Ledenvergaderingen en activiteiten        PVA - Nieuwsberichten       Wat fokt PVA         Gezamenlijk vervoer          Fokkerskaarten, merken en ringen         Links

                          Vaccinatie tegen pseudovogelpest en bronchitis       Uitbroeden eieren en inenten tegen Marek          Formulieren        Jongdierenavond         Foto's            PVA clubblad

                          Duivensportcentrum        Informatie hoenders      Informatie duiven      Informatie konijnen          Informatie siervogels en watervogels       Informatie overigen   

 

 

 

 

                                                         

                                    Konijnen en wetenswaardigheden

     

Door Cor Krieger: uit clubblad  P.V.A augustus en oktober 2009

Algemeen.

Het konijn is officieel geen knaagdier, maar behoort tot de orde der Lagomorpha. Deze zijn gekenmerkt door het bezit van 4 snijtanden in de bovenkaak ( grote en daarachter 2 kleine) en 2 snijtanden in de onderkaak. Met konijn coprophageert,  d.w.z.  dat de ontlasting van 's nachts ( kleinere an zachtere keutels dan gewone) wordt opgegeten. Het dier heeft dit nodig, omdat hierdoor naast de vitaminen B en K, ook eiwitten worden opgenomen. Deze stoffen worden gevormd in de blinde en dikke darm.

 

Rode urine.

De urine is vaak donker en roodbruin, die ten onrechte vaak voor bloed of een blaasontsteking wordt aangezien. Dit kan worden veroorzaakt door kleurstoffen uit de voeding en door een bepaald hormoon , dat afgescheiden wordt tijdens de bronstige periode.

 

Kannibalisme.

Konijnen zullen onder bepaalde omstandigheden de jongen opeten. Dit kan gebeuren bij overbevolking, een te kleine kooi en bij overbevolking van het nest. Het kan echter ook ontstaan door teveel licht, lawaai of de geur van een naburige ram(melaar)  en de jongen kunnen dan verspreid of verstoten worden door de voedster. Ze kunnen bij "alarm"krachtig roffelen met de achterpoten en bij angst gillen of krijsen. Een konijn is "zindelijk", d.w.z. dat ze meestal , soms pas na enige training, een vaste ontlastingsplaats zoeken. Ze kunnen niet goed tegen hoge tonen zoals b.v geproduceerd wordt door een televisietoestel , ze worden hierdoor onrustig. Gemiddelde leeftijd : 5-10 jaar.( sommigen echter 15 jaar)

 

Oppakken.

Even vasthouden : met de hand het rugvel grijpen kan, maar is niet konijnvriendelijk en met de andere hand de achterhand ondersteunen. Langere tijd vasthouden: het konijn op de onderarm zetten met de kop bij de elleboog en met de andere hand het wegspringen beletten, of in kist of doos met een deksel tegen het wegspringen ( denk aan voldoende luchtgaten).Konijnen kunnen de rug breken bij een fel verzet door afzetten met de achterpoten. Als de achterpoten van de grond komen , willen konijnen wegspringen; goed opletten dus!! De meeste konijnen hebben er een hekel aan om telkens te worden vastgepakt en kunnen er  agressief van worden, tenzij je hun vertrouwen gewonnen hebt.

 

Niet doen:

- Konijnen aan de oren of hun nekvel optillen.

- konijn in de kooi van of vlakbij cavia's zetten , omdat ze elkaar nogal eens vechtwonden en de daaruit voortkomende infecties kunnen oplopen.

-Tamme konijnen contact laten hebben met wilde soortgenoten.

- Konijn wassen, tenzij door de dierenarts voorgeschreven.

-Konijn zoetigheid geven.( ze lusten het wel !!)

-Konijn gras van wegbermen geven waar honden worden uitgelaten.( overbrengen parasieten)

-Konijn overmatig veel knuffelen; laat het dier in zijn waarde.